מהי אלרגיה למזון?
אלרגיה למזון מוגדרת כתגובה מוגזמת של המערכת החיסונית למזון.
בגוף האדם נמצא נוגדן בשם אימונוגלובולין, וכאשר נוגדן זה תוקף רכיב מסוים במזון אלרגני דוגמת: בוטנים, שומשום, ביצים, לקטוז וכדומה מופיעים תסמינים בגוף. חלק מהתסמינים יכולים להיות מסכני חיים. תסמינים אלו יכולים להופיע כפריחה מגרדת, הקאות, שלשולים ובמקרים מסויימים גם תגובה מסכנת חיים- קוצר נשימה.
תסמיני האלרגיה עלולים להופיע גם בחשיפה לכמות מינימלית של מזון, ולעיתים מספיק אף מגע עם השפתיים על מנת לעורר תגובה מסכנת חיים.
שכיחות האלרגיה למזון נמצאת בעלייה מתמדת ברחבי העולם ובישראל בפרט. השכיחות המשוערת בקרב פעוטות וילדי הגן נעה בין 3-5% ובקרב ילדי בית הספר בין 1-2%. חלק מילדים עם אלרגיה ימשיכו לסבול מרגישות אלרגית למזונות שונים גם בבגרותם.
תגובה אלרגנית מסכנת חיים
אנפילקסיס- זוהי תגובה אלרגנית מסכנת חיים.
תגובה זו כוללת בין היתר פריחה, קשיי נשימה, צפצופים, תחושת חנק וסחרחורת. במקרים קיצוניים, אנפילקסיס יכולה להביא לאובדן הכרה ואפילו מוות.
לדאבונם של הורים רבים עם ילדים עם אלרגיה מסכנת חיים, זהו אתגר לא פשוט למנוע מהילדים את המגע עם מזון אליו הם אלרגים. האתגר הזה מתחיל בגני השעשועים שם יכולים להיות פזורים חטיפים על הרצפה, בגני הילדים והוא ממשיך גם בבית הספר.
עבור הורים רבים עם ילדים עם אלרגיה מסכנת חיים, תחילת שנת הלימודים זהו מסע שלא נגמר. הוא מתחיל בהסברה לצוות החינוכי, הורי הילדים וכל גורם רלוונטי אחר, על מנת להביא לידיעה ולהגביר את המודעות על סכנת חיים ממזון אלרגי.
לא פעם, האתגר הגדול זה לשכנע הורים אחרים כי מדובר באלרגיה מסכנת חיים. לא לכל ההורים זה נוח, בייחוד כאשר ממהרים בבוקר ונדרש לחשוב פעמיים ואפילו שלוש עם איזה כריך או ארוחה לשלוח את הילד למסגרת.
ילדים עם אלרגיה מסכנת חיים נמצאים במאבק חיים יום-יומי. המון אחריות חלה עם ההורים, שמשמים דוגמה אישית לערכים שאותם אנחנו מנחילים לילדים שלנו – וחינוך עושים, לא מדברים.
ביום ראשון האחרון חבר מועצת העיר קריית גת ויו"ר הועדה לקידום מעמד הילד יגאל וינברגר התראיין יחד עם הוריו של ילד עם אלרגיה מסכנת חיים לערוץ 12, בתוכנית של פאולה ולאון.
"אין מספיק מודעות והסברה לאלרגיה מסכנת חיים", סיפר של יגאל וינברגר.
מקרה חמור שקרה לאחרונה באחד הגנים בכרמי גת לילד שסובל מאלרגיה מסכנת חיים לבוטנים זיעזע את המדינה כולה. אמו של הילד מספרת כי הוכנסה לתיקו חבילת ממתקים שכללה בין היתר חטיף במבה שאסור במהותו לילד אלרגי, אכילה מהחטיף – יכלה להסתיים אחרת, ורק בזכות תושייתה של השכנה, בנה ניצל.
יגאל וינברגר מספר: "לאחר המקרה זומנה ועדה דחופה בה דנו במחדלי האירוע ובאמצעים הנדרשים לשמור על בריאות הילדים. לצערי הרב שוב פעם נציגי הציבור ואנשי המקצוע לא הגיעו לדון על כך, מה שמראה על אוזלת היד וחוסר הרצון והיכולת להתמודד פנים לפנים מול בעיה קשה וחמורה שיכולה לעלות בחיי הילדים בקריית גת.
חוסר האכפתיות והאטימות רק מוכיחים לנו בפעם הנוספת שהפוליטיקה הקטנה והמיושנת חשובה להם לפני חשיבות הציבור.
מקווה מאד שבעירייה יתעוררו ויצטרפו למלחמה שאנחנו מובילים בכדי להגן על הילדים האלרגנים בקריית גת, וגם אם יחליטו שם להמשיך להירדם בשמירה ולזלזל בחיי הילדים אמשיך לעלות את המודעות והשיח הציבורי בנושא."
בינתיים הוקמה קבוצת הורים לילדים אלרגנים שהתחילה במסע ההסברה הארצי והעירוני.
מוזמנים לצפות בראיון החשוב, להגיב ולשתף בשביל למנוע את המחדל הבא.