מעל עשור מדינת ישראל נמצאת במשבר דיור מתמשך עם עלייה תלולה במחירי הדיור. משבר הדיור זאת בעיה בפניה ניצבים בעיקר הזוגות הצעירים והמגזר החרדי. בשונה ממרבית האוכלוסייה בישראל, המגזר החרדי מתאפיין במגורים קהילתיים בהתאם להשתייכותו הקהילתית והתת קהילתית. ולכן הממשלה עושה כל המאמצים כדי לפעול בהתאם בתפיסה התרבותית של בני הקהילה.
בינתיים הזוגות הצעירים ממשיכים לגור בדירות קטנות, לוהטות מתחת לגג או קפואות במרתפים כאשר חלק מהדירות אינן מתאימות כלל לתנאי מגורים, לצד פתרונות דיור ממשיים שמקדמת הממשלה לקבוצת אוכלוסיה קונקרטית.
התכנית האסטרטגית לדיור לאוכלוסיה החרדית שנרקמה עוד בשנת 2016, מציעה פתרונות דיור למגזר החרדי בלבד. על פי הדוח, ישנן שלוש אפשרויות עיקריות לפתרון הדיור לאוכלוסיה החרדית.
בניית יחידות דיור בשכונות/ערים חרדיות קיימות
על פי הדוח הפתרון המומלץ הוא להגדיל את כמות הדירות בשכונה עם ריכוזי האוכלוסייה החרדית מכמה סיבות. דבר ראשון, אין צורך להשקיע ביצירת ביקוש באזור כי המקום כבר זוכה לביקוש גבוה בשל "תפיסת מקום" מגובשת בתוך הקהילה. שנית, התשתיות הקהילתיות כמו מוסדות חינוך ומוסדות ציבור כבר קיימות. שלישית, קיים קושי משפטי לשווק דיור למגזר ספציפי (כך למשל שיווק בעיר חריש). אזורים קיימים כבר "צבועים" כחרדים ולכן אין קושי לשווק דיור למגזר החרדי בלבד. שיווק דיור בשכונות חרדיות הוא פתרון הקל ביותר ונגיש לביצוע בטווח המיידי. מנגד, הקמת יחידות דיור רבות בשכונה קיימת דורשת הרחבת כבישים והקמת תשתיות חדשות, דבר המותנה בתקצוב ועבודות נרחבות במקום.
הקמת שכונות חרדיות ביישובים הטרוגניים
בדרך זו האוכלוסייה החרדית אינה מבודדת את עצמה משאר האוכלוסייה ומשתמש בשירותים קהילתיים של הקהילה הקיימת. על פי הדוח, זהו הפתרון המיטבי והמומלץ המאפשר שמירה על מגורים קהילתיים מצד אחד, ואפשרויות השתלבות בכלכלה ובתעסוקה, מהצד האחר.
הקמת שכונות חרדיות בערים הטרוגניים ניצבת מול התנגדויות של ראשי הרשויות ושל תושבי העיר מחשש לשינוי צביון העיר ומהתחרדותה. יישומו של פתרון זה דורש עבודה מאומצת מול ראשי הערים תוך העמדת תמריצים רלוונטים.
בהקצאת קרקע ייעודית לבניית שכונה חרדית נדרשת קבלת החלטה לייעוד השכונה לאוכלוסייה החרדית. מספר יחידות דיור שניתן לשווק בדרך זו, כמעט ואינו מוגבל.
הקמת יישובים חרדיים נפרדים
יצירת עיר חדשה לא תעכב תהליכים המתרחשים בציבור החרדי, דוגמת כניסה לשוק התעסוקה וההשכלה. קיימות שתי אפשרויות עיקריות ליישום פתרון זה. הקמת עיר חרדית נפרדת, או הקמת רובע חרדי בעיר קיימת. היישובים החדשים נדרשים להיות בעלי חוסן כלכלי ופתרון תעסוקתי. תכנון עתידי של עיר חרדית צריך לכלול הקמת מוסדות חינוך, מקומות בילוי ופנאי, אזורי תעסוקה ובנוסף למזער את תלותה של הרשות המקומית במקורות מימון חיצוניים.
האם קריית גת מתחרדת?
בקריית גת כבר מתוכננת בניה של כ- 10,000 יחידות דיור ברובע חרדי במערב קריית גת, משמע הגירה של כ- 60,000 תושבים חדשים מהמגזר החרדי. אוכלוסיה הומוגנית. מספרים לא מבוטלים ביחס לגודלה של קריית גת שמונה היום כ- 60,000 תושבים. קריית גת זאת עיר הטרוגנית, בה חייה בהרמוניה אוכלוסיה מעורבת. אכלוס של 60 אלף תושבים חרדים תשנה את צביון העיר לאורך השנים ועלולה להחליש עוד יותר מצבה הסוציו-אקונומי של העיר, שגם כך מדורגת היום במקום 4 מתוך 10 לפי מדד חברתי-כלכלי.