ב-9 במאי מציינים בישראל את יום ניצחון בעלות הברית על צבא היטלר בשנת 1945 ואת סיום מלחמת העולם השנייה. יותר מ-250,000 חיילים יהודים נהרגו במלחמת העולם השנייה, רובם חיילים בצבא האדום וביחידות הפרטיזנים. כ-200,000 לוחמים יהודים זכו באותות הצטיינות על לחימתם.
האומה היהודית לקחה חלק עם בעלות הברית במלחמה מול האויב הנאצי. ביום זה מעלים על נס את תרומתם של 1.5 מיליון היהודים שלחמו במלחמת העולם השנייה בצבאות בעלות הברית וביחידות הפרטיזנים, ובהם חצי מיליון יהודים שלחמו בצבא האדום של רוסיה הסובייטית בגבורה עילאית ובחירוף נפש, השאירו מאחור משפחה, הורים וילדים שחלקם נרצח ועונה באכזריות על ידי הנאצים בעודם נמצאים אלפי קילומטרים מהבית בשדה הקרב. יותר מ-250,000 חיילים יהודים נהרגו במלחמת העולם השנייה, רובם חיילים בצבא האדום וביחידות הפרטיזנים. כ-200,000 לוחמים יהודים זכו באותות הצטיינות על לחימתם.
ביום זה מתקיים ב"יד ושם", ברחבת אנדרטת הלוחמים והפרטיזנים היהודים, טקס ממלכתי בהשתתפות ותיקי המלחמה (וטרנים), לוחמים יהודים בצבאות בעלות הברית וביחידות הפרטיזנים וחברי הסגל הדיפלומטי בישראל. הכנסת מתכנסת לישיבה מיוחדת ומארחת את ותיקי מלחמת העולם השנייה החיים בארץ, ראשי נציגויות זרות בארץ ואורחים נוספים.
בשנות ה-50 וה-60 של המאה ה-20 היו נאספים אלפי חוגגים "ביער הצבא האדום" הסמוך למעלה החמישה וחוגגים את הניצחון על גרמניה הנאצית וכניעתה לצבא האדום. החוגגים היו נואמים, שרים שירים, עושים פיקניק ומניחים זרים על אנדרטה לזכר חיילי הצבא האדום בזמן המלחמה.
בשנת 2000 הוחלט באופן רשמי ע"י הממשלה על ציון יום הניצחון עם חקיקת חוק מעמד ותיקי מלחמת העולם השנייה. בחוק זה נכלל תיקון עקיף לחוק זיכרון השואה והגבורה – יד ושם, הקובע את 9 במאי כיום הניצחון על גרמניה הנאצית.
ביולי 2017 אושר בכנסת חוק יום הניצחון על גרמניה הנאצית, התשע"ז–2017, המוקדש כולו לקביעת 9 במאי כיום לציון ניצחון בעלות הברית על גרמניה הנאצית.
כרבע מיליון לוחמים יהודיים נפלו בקרב. יותר מ-200,000 זכו בעיטורי גבורה ובאותות הצטיינות. הם לחמו בכל הצבאות בכל הגזרות – ובכל התפקידים, מהם גם תפקידי פיקוד בכירים ביותר.
המודעות לכך שהמלחמה היא מלחמה על גורלו של העם היהודי הביאה לא פחות מ-30,000 איש ואישה מתוך ה-400,000 שמנה היישוב היהודי בארץ ישראל בימי מלחמת העולם, להתנדב לשורות הצבא הבריטי מתוך רצון להשתתף במאמץ המלחמתי.
עם שינוי רחוב הגבורה בקרית גת – נרמס גם כבודם של הוטרנים
יגאל וינברגר, חבר מועצת העיר קרית גת מזה שנתיים ובעבר עבד במשרד הקליטה ובמשרד לביטחון פנים, מספר: "למרות שיום הניצחון המקורי הוא 9 למאי אנחנו מציינים אותו היום ב- 8 למאי ברחבי הארץ". כשנשאל יגאל וינברגר מי הם אותם הוטרנים ולמה כל מי שמכיר את מורשתם צועד הוא השיב "אותם הוטרנים הצועדים הם שריד תקופתי של מיליון וחצי לוחמים יהודים שלחמו בעוז עד טיפת כוחם האחרונה. הוטרנים היו לכוח המוביל שהביס את צבאות הרשע של הצבא הנאצי האכזרי. חלק ממטרת הצעדה היא העברת מורשת הגבורה לדור הצעיר. וטרנים מעטים נותרו בחיים ובודדים ישארו בשנים הקרובות.
אברהם גרינזייד, יושב ראש יוצאי ברית מלחמת העולם השניה, אמר פעם כי "הגבורה מלמדת גבורה". "
במהלך השנים האחרונות מדינת ישראל מתחילה להוקיר ולהשריש את מורשת הוטרנים.
ברוב מדינות העולם הוטרנים מקבלים כבוד על ודורות רבים יוצאים לרחובות להודות לגיבורים אלה.
לדברי יגאל וינברגר "בשנה האחרונה רחוב הגבורה בקרית גת שונה ועורר סערה ציבורית בקרב יוצאי ברית המועצות ומשפחות הגיבורים.
כבודם נרמס וקרית גת הפכה לעיר היחידה בעולם כולו שמעיזה לשנות את הנצחת שם הגבורה.
מה שלא ניתן לעולם לשנות זה את תחושת הגאווה על הלחימה הנועזת, על ריח הדם שנדבק בכם עד היום, על הגופות של חבריכם ומשפחותיכם בשדות הקרב, על ההליכה חוצת מדינות ולפעמים ברגלים חשופות, על לחימה בסכינים מול טנקים נאצים, על העוז ועל כל מה שלא סופר ולא יסופר. תודה רבה גיבורים!"
אז איך חוגגים יום הניצחון בקריית גת?
בשונה מהשנים הקודמות, השנה לא הייתה צעידה לאורך רחוב הגבורה וכנראה שזה לעולם לא יחזור לקדמותו, משום ששינו את שם הרחוב, שהיה מוקדש להנצחת היום הזה ולהנצחת הגיבורים היהודיים שנפלו בלחימה נגד הנאצים. בטקס צנוע מאוד שנמשך מספר דקות בקריית גת, כמעט ולא השתתפו הוטרנים ומשחפתיהם. אנשים בודדים הגיעו לטקס. אחרי נאום קצר של ראש העירייה אבירם דהרי הדליקו את אבוקת הזיכרון.
קצת היסטוריה: הכותרות של יום הניצחון משנת 1945
בימינו אנו, אנחנו חייבים לזכור את יום הניצחון על גרמניה הנאצית ולשמר את המורשת של הוטרנים שהולכים ונעלמים מהעולם, עלינו לעשות הכל כדי שגם בדורות הבאים כולם יידעו בזכות מי אנחנו עומדים כאן היום.
יום הניצחון שמח לכולם!