מהו נגיף הקורונה החדש, או בשמו הרשמי קוביד-19 (COVID-19)?
מדובר בנגיף ממשפחת הקורונה. בדרך כלל הדבקה בנגיף מתבטאת בהצטננות קלה או בשלשולים והיא חולפת מעצמה ללא שום טיפול. לעומת זאת, אם מדובר באדם שמערכת החיסון שלו מדוכאת מסיבה כלשהי, עלול נגיף הקורונה לגרום למחלה רצינית וקשה יותר.
מה עושים כאשר חוזרים מסין ,תאילנד, סיגפור, הונג קונג , מקאו ,יפן קוריאה הדרומית או איטליה ?
חובה לשהות בבידוד בית של 14 ימים לחוזרים מסין, הונג קונג, תאילנד, סינגפור, מקאו, קוריאה הדרומית, יפן או איטליה.
משרד הבריאות מנחה את מי שהיה ביעדים המפורטים לעיל, גם לשהות קצרה, להיות בבידוד בית עד להשלמת 14 יום ממועד החזרה. לא לצאת למרחב הציבורי ולא לשהות במקומות ציבוריים ובכלל זה מוסדות חינוך, מקומות עבודה, תחבורה ציבורית, מקומות בילוי וקניות, בתי חולים ומרפאות, לתקופה של 14 ימים ממועד השהייה האחרונה באחד מהיעדים האלה (להלן – תקופת הדגירה).
תוקף ההחלטה על בידוד בית לחוזרים מתאילנד, הונג קונג, סינגפור ומקאו הוא לנוחתים בישראל החל מיום 16.2.2020 בשעה 12:00 ואילך. הבידוד לא חל על מי שהיה במקומות אלה במסגרת טיסת המשך (קונקשן).
ההחלטה על בידוד בית לחוזרים מאיטליה תקפה מיום 27.2.2020 וחלה רטרואקטיבית החל מתאריך 13.2.2020 )(כל מי שחזר מאיטליה החל מ-13.2.2020 צריך להיכנס לבידוד בית מיידי עד לתום תקופה של 14 ימים ממועד השהייה האחרונה באיטליה).
לדיווח עצמי לבידוד בית – משרד הבריאות.
במידה ויש צורך להתייעץ עם רופא נפתח המוקד המשותף של משרד הבריאות, קופות החולים ומגן דוד אדום 101 בהנחיית משרד הבריאות, פתח מגן דוד אדום בשיתוף קופות החולים מוקד מיוחד, לטיפול באנשים החשודים כחולים בקורונה כל אדם שעל פי הנחיות משרד הבריאות נדרש להיות בבידוד ביתי, או אדם שהיה במגע עם חולה בקורונה או עם מי שקיים חשש כי הוא חולה בנגיף, וסובל מתסמינים כמו חום, שיעול, או תסמינים נשימתיים אחרים, אין להגיע למרפאה או לחדר מיון עליו להתקשר קודם למוקד 101 של מד"א. על פי התסמינים, מתקבלת החלטה האם לשלוח פראמדיק שיבצע למטופל בדיקה בביתו, מבלי לפנות אותו בשלב זה. הדגימה תועבר למעבדה במרכז הרפואי שיבא בתל השומר, על מנת לשלול הימצאות של נגיף הקורונה בגופו. במידת הצורך, יוזנק אמבולנס על מנת לפנות את החולה לבית החולים בתנאי בידוד מיוחדים.
מהו מגע הדוק?
שהייה של פחות משני מטר למשך 15 דקות לפחות עם חולה מאומת.
הנחיות לחוזרים מטאיוון, ואוסטרליה
עד להודעה חדשה אין צורך לשהות בבידוד.
אדם ששהה במגע הדוק עם חולה מאומת או שהה באחד מהיעדים שצויינו לעיל ובתוך 14 יום מהמגע עם החולה המאומת או מהחזרה מאחד היעדים האמורים, הופיעו אצלו: חום מעל 38 מעלות, שיעול, קושי בנשימה או תסמין נשימתי אחר.
אין להגיע למרפאה או לחדר מיון עליו להתקשר קודם למוקד 101 ועד לקבלת הנחיות להימנע ממגע עם הסובבים, להימנע מנסיעה בתחבורה ציבורית ולפעול בהתאם להוראות המפורטות באתר המשרד.
מהם התסמינים של נגיף הקורונה?
התסמינים מתבטאים בשיעול, קוצר נשימה, הצטננות, וחום ובמערכת העיכול (שלשולים וכאבי בטן). לתסמינים האלה עלולים להתלוות כאבי שרירים. במקרים חמורים עלולות להתפתח דלקת ריאות ואי־ספיקה נשימתית.
איך נדבקים בנגיף הקורונה?
עדיין לא ברור. כיום רוב הנדבקים קשורים למקור ההתפרצות בשוק בעלי החיים של ווהאן (שבינתיים נסגר בהוראת השלטונות), אך יש גם מקרים של הדבקה מאדם לאדם. לכן ניתן להניח שהנגיף עובר גם בהדבקה טיפתית – כמו שנדבקים בשפעת: טיפות מיקרוסקופיות שמקורן באדם נגוע (שהשתעל או התעטש) נושאות את הנגיף באוויר וחודרות למערכת הנשימה של בני אדם לא נגועים.
יש לציין שההדבקה היא בדרך כלל מחולים סימפטומטיים (חולים שיש להם סימפטומים של המחלה), אך יש ראיות להדבקה גם מחולים א־סימפטומטיים – חולים שנדבקו בנגיף, אך לא פיתחו את תסמיני המחלה.
האם ניתן למנוע את המחלה?
אין כיום חיסון, למרות שיש מספר מעבדות ברחבי העולם שעובדות על פיתוחו.
העיקר זה כללי ההיגיינה שנועדו למנוע הדבקות במחלות נגיפיות שונות ונכונים גם לקורונה: יש להקפיד על רחיצת ידיים, להימנע מנגיעות ללא צורך בעיניים, באף ובפה ולאוורר חדרים – גם אם בחוץ קר.
האם יש טיפול?
אין תרופה ייעודיות לטיפול בנגיף הקורונה, ולכן נותנים לנדבקים בעיקר טיפול תומך: טיפול נשימתי , נוזלים; משככי כאבים ותרופות מפחיתות חום.
השלטונות בסין מנסים להתמודד עם המחלה גם באמצעות הגבלת התנועה של אנשים בערים שבהם זוהתה התפרצות שלה. הגבלות תנועה כאלה (ביטול טיסות, קווי רכבת וקווי אוטובוסים) הוטלו על ווהאן, העיר שבה התפרצה המחלה, ועל ערים סמוכות.
ידע נוסף על נגיף הקורונה ניתן לקרוא באתר של משרד הבריאות
מידע על קורונה באתר ארגון הבריאות העולמי