ארנונה הוא מס אותו צריך לשלם כאשר מחזיקים בנכס כגון דירה, מבנה ועוד. הארנונה הוא מס שחובה לשלמו עפ"י חוק. מס זה משולם לקופת העירייה בה נמצא הנכס שלנו, והוא משמש למימון כלל פעולותיה של העירייה ולמתן שירותים שונים לתושבי העיר.
השירותים הניתנים באמצעות כספי הארנונה בתקציב העירייה, הם רבים ומגוונים, וביניהם:
- חינוך
- תרבות וספורט
- רווחה ושירותי קהילה
- תברואה ופינוי אשפה
- שיפור פני העיר (לרבות כל הנוגע לכבישים, מדרכות, רמזורים, תאורת רחוב, גינון וטיפוח הפארקים ועוד)
למעשה, הכסף שאנו משלמים לארנונה משמש ישירות לרווחתנו כתושבים ולשיפור איכות החיים שלנו.
כמה משלמים ארנונה?
ארנונה הוא סכום שנקבע לכל נכס בנפרד ומושפע ממספר משתנים כמו שטחו של הנכס, השימוש הנעשה בו (מגורים לעומת עסקים), מיקומו (אזור מיוסי) ועוד.
חיוב הארנונה הוא שנתי והסכום שנקבע לכל נכס תקף מה- 1 לינואר ועד ל-31 לדצמבר של אותה שנה.
החיוב המדויק נקבע לפי לוח תעריפים אותו ניתן למצוא בצו הארנונה.
להלן תעריפים של צו הארנונה לשנת 2023 למבנים ושטחים שמיועדים למגורים:
לכל רשות שיטת החישוב משלה.
כל עירייה נוהגת שיטה משלה לחישוב הארנונה. להלן שיטות חישוב קיימות:
השטח נטו: כל שטח הדירה, לא כולל מרפסות, כשהוא כולל גם את השטח שמתחת לקירות הפנימיים והחיצוניים. במקרה של קירות משותפים עם דירה אחרת, כל דירה תישא במחצית. במרבית המקרים זהו השטח שנרשם בטאבו בסעיף גודל הדירה.
השטח ברוטו: כל שטח הדירה כנל, פלוס החלק היחסי של הדירה בחדר המדרגות. השטח היחסי בחדר המדרגות נקבע לפי שטחה היחסי של הדירה בהשוואה לכל הדירות בבניין.
שטח פנים הדירה (נטו-נטו): השטח נטו, כולל מרפסות מקורות, אך לא כולל השטח שמחוץ לקירות החיצוניים, כגון מרפסות פתוחות, ושטחים נמוכים מגובה התקרה המינימלי.
שטח מוצמד (ברוטו-ברוטו): השטח ברוטו פלוס כל התוספות האפשריות, כמו חנייה, מחסן, החלק היחסי של הדירה בגג הבניין ובחדר המדרגות ועוד. בטאבו השטח הזה מצוין כשטח מוצמד ומחושב בנפרד משטח הדירה עצמה, אבל יש עיריות שכוללות אותו בחישוב הארנונה. במודיעין, לדוגמה, גובים ארנונה גם על החלק היחסי בחדר האשפה ובחניות.
מהי שיטת חישוב בקריית גת?
שיטת החישוב בקריית גת מבוססת שיטת 'ברוטו-ברוטו', שיטת חישוב מיושנת והשיטה המחמירה ביותר לקביעת התשלום שבה כוללים לצורך חישוב הארנונה את קירות הפנים, קירות חוץ, לובי הבניין, חדרי מדרגות וכל שטח ציבורי בנוי אחר. שיטת החישוב שהתאימה למציאות הנדל"נית של שנות ה- 60, אז השטחים הציבוריים היו מועטים יחסית והפער בין שטח הדירה בפועל לזה שמחושב לצורך תשלום הארנונה היה קטן ולא משמעותי. שיטה שמתקשה להתאים את עצמה למציאות של ימינו.
קיבלתם תשלום ארנונה שגוי? אתם רשאים לערער על החיוב
אם מצאתם טעות בחיוב ארנונה, אתם רשאים להגיש ערעור לעירייה בנוגע לארנונה. את העירעור ניתן להגיש בכתב למנהל הארנונה בתוך 90 יום ממועד קבלת החיוב השנתי או תיקון לחיוב השנתי.
במידה וההשגה נדחתה, אתם יכולים להגיש ערעור לוועדת הערר לארנונה בתוך 30 יום ממועד קבלת הדחייה לערעור.
הגשת ערעור אינה עילה לעיכוב בתשלום הארנונה. לכן עם קבלת השובר לתשלום, יש לשלמו על מנת להימנע מתוספת פיגורים.
אם הערעור יתקבל, תקבלו זיכוי וכספכם יוחזר לכם.
תשלום ארנונה צריך להבטיח רמת חיים נאותה לתושבים
תושבים חייבים לשלם ארנונה ובתמורה לקבל שירותים מהרשות המקומית.
לכאורה יש קשר בין גובה הארנונה המשולמת על ידי התושבים לבין איכות השירות ואיכות החיים שהתושבים צריכים לקבל.
לפני שקונים דירה..
כשאתם קונים דירה חדשה, אחד מהקריטריונים החשובים זה כמה ארנונה תשלמו. בכרמי גת קיימים פערים ענקיים בגובה הארנונה לדירות עם כמות זהה של חדרים. כך למשל, דירת 4 חדרים באבני החושן תשלם כ- 1200 שקלים ארנונה, ודירת 4 חדרים בפרוייקט אחר בכרמי גת יכולה לשלם 1500 שקלים. יש פקטור משמעותי שקובע את גובה הארנונה וזה שטחים משותפים. במשך מספר שנים התושבים שילמו אותו תעריף עבור שטח מגורים ועבור שטחים ציבוריים. משנת 2023 צו ארנונה מתעדכן וצפוי לכלול תעריף חדש לשטחים המשותפים, נמוך יותר.