מגפת הקורונה היא מגפה עולמית מתמשכת של מחלת נגיף קורונה COVID-2019 . בתחילה, נצפתה רוב התחלואה בסין, אך מאז אמצע פברואר 2020 התפשטה המגפה במהירות לכל רחבי העולם. ב-11 במרץ הכריז ארגון הבריאות העולמי על ההתפרצות כפנדמיה.
מאז התפרצות המגיפה מספר המאובחנים בעולם הגיע לכ- 230 אלף איש, מתוכם קרוב ל-10,000 מתים. מספר המחלימים עומד על כ- 90 אלף אנשים.
נגיף הקורונה אינו נגיף חדש בעולם שהתגלה ב- 2019. הזנים "הישנים" של הנגיף מוכרים למדענים שנים רבות. ב- 2013 חדשות וואלה פרסמו באתר כי ידועים 27 מקרי מוות ואובחנו 49 אנשים שנדבקו בנגיף קורונה מסוג MERS-CoV. אחד מזני הקורונה שגורמים לתחלואה נשימתית קשה בבני אדם. כבר אז, במסגרת כינוס של הארגון בשוויץ אמרה מנכ"לית הארגון, מרגרט צ'ן, כי "הנגיף אינו בעיה שמדינה בודדת יכולה לשמור לעצמה או לנהל בעצמה".
כאמור, קורונה וירוס אינו נגיף חדש בעולם. הוא נגיף ידוע כבר מעל חמישה עשורים ומוכר בעיקר בתעשיית עופות. קיימים זנים שונים של הוירוס וקיים חיסון לנגיף הקורונה בעופות ובחיות.
מתוך מאמר שהתפרסם ב NIH המכון הלאומי לבריאות בשנת 2007, וירוס IBV ששייך למשפחת הקורונה וירוסים, תקף בעיקר מערכת הנשימה של העופות ומבין הוירוסים המדבקים ביותר. הוירוס נשלט במידה מסוימת על ידי חיסונים, אך בשל המוטציות שעובר הוירוס ומפתח יציבות לחיסונים, נדרש פיתוח תמידי של דורות חדשים של חיסונים.
חיסון נגד קורונה בחיות ועופות
החיסון לקורונה וירוס בבעלי חיים ועופות קיים הרבה שנים.
הוא פותח לטיפול בוירוס ה- IBV (כאמור וירוס ממשפחת הקורונה וירוסים) וניתן לתת אותו בצורת טיפות לעיניים, שתיה או הזרקה ישירה לגוף. בדוח מפורט שהוגש לפרסום בשנת 2015 מדווחים כי החיסון לסוג קורונה וירוס זה ניתן לטיפול בבני אדם, עופות וחיות.
סארס (SARS) ממשפחת הקורונה וירוסים
קורונה וירוס זאת מגיפה שפוגעת הן בעופות ובחיות והן בבני אדם. כבר ב-2005 היה ידוע לחוקרים על 5-6 זנים שונים של הנגיף קורונה שתקף בין היתר גם בני אדם. הסוג הנפוץ הוא סארס, מחלה וירלית בדרכי הנשימה הנגרמת מנגיף SARS-CoV ממשפחת הקורונה, אשר הופיעה לראשונה בנובמבר 2002 וגרם לתמותם של 724 אנשים בעולם. נגיף ה SARS-coV גרם לתסמונת נשימתית קשה מאוד בדרכי הנשימה העליונות והתחתונות ולדלקת חריפה במערכת העיכול. נגיף תסמונת הנשימה במזרח התיכון קורונווירוס (MERS-CoV) גורם גם לזיהום בדרכי הנשימה התחתונות בבני אדם. על פי ההערכה Coronaviruses גורמים לאחוז ניכר מכל הצטננות שכיחה אצל מבוגרים.
מה הקשר בין חומר חיטוי DETTOL לנגיף קורונה?
אי אפשר להתעלם מרעשים ברשת על חומר חיטוי של חברת DETTOL. על גב אריזתו של החומר מצוין כי הוא יעיל בהשמדת נגיפי הצטננות ביניהם גם נגיף קורונה אנושי.
דטול הוא המותג המוביל בעולם בתחום מוצרי החיטוי, הנמכר בעשרות מיליוני יחידות ברחבי העולם בכל שנה. בשנת 2018 התחיל לשווק את מוצריו גם בישראל.
בעקבות הרעש התקשורתי שיצר חומר חיטוי כאמור יעיל להשמדת וירוס קורונה, חברת 'דטול' יצאה בהודעה בפייסבוק כי חומר חיטוי שלהם עדיין אינו נבדק על נגיף קורונה החדש COVID-19 ולכן לא ניתן לדעת בשלב זה עד כמה הוא אפקטיבי בהשמדתו. חומר חיטוי יעיל להשמדת סוגים אחרים של הוירוס קורונה כמו MERS-CoV ו- SARS-CoV.
האם המסיכות פנים יעילות בהתגוננות מפני נגיף הקורונה?
אין מסיכות שמסוגלות למנוע את חדירת הוירוס לגמרי. וירוס ה- SARS שגרם להתפרצות בשנת 2003, זעיר ביותר וקוטרו מגיע לכ- 0.1 מיקרון. מסיכות הדוקות ביותר, מסוגלות לחסום רסיסים עד גודל של 0.3 מיקרון, כך שלפחות תאורטית – וירוס הקורונה מסוגל לעבור גם דרכם.
מסכת N-95 נחשבת ליעילה מכולן. שמה ניתן לה, משום שהיא מבטיחה לחסום 95% מהרסיסים עד גודל 0.3 מיקרון. על פי ההערכות נגיף הקורונה קטן יותר, ועל כן אף היא אינה מעניקה הגנה מוחלטת. איך בכל זאת מתגוננים?
- יש לשמור על היגיינה: שטפו ידיים תכופות במים וסבון במשך 20 שניות
- להשתמש בג'ל אלכוהולי לחיטוי שמכיל לפחות 60% אלכוהול
- להימנע ככל האפשר מכסיסת ציפורניים, הכנסת אצבעות לפה או שפשוף העיניים.
- להימנע מטיסות לאזורי הדבקה
- להקפיד על הנחיות ממשרד הבריאות