המפלגות הגדולות כחול לבן וליכוד היו מוטרדים מאחוזי הצבעה נמוכים בסבב השלישי של הבחירות. למרות כל החששות כ 70% מאזרחי ישראל יצאו גם הפעם לממש את זכותם הדמוקרטית.
מנתוני ועדת הבחירות עלה כי בבחירות לכנסת ה-23 עמד אחוז הבוחרים על 69.8%, כאשר בסך הכל מימשו את זכותם הדמוקרטית 4,602,297 מצביעים מתוך 6,453,255 בעלי זכות הבחירה. מפלגת ליכוד קיבלה 36 מנדטים ומפלגת כחול לבן עם פער של 3 מנדטים קיבלה 33 מנדטים. במקום השלישי ברשימה הייתה הרשימה המשותפת עם 15 מנדטים.
אז, מהם האזורים בהם פתקי 'פה' זכו לפופולריות רבה במיוחד ובהם פתקי 'מחל' נצחו?
מי הצביע לכחול לבן?
תל אביב הביסה את ליכוד עם 43% מקולות המצביעים לעומת כ- 19% שהצביעו לליכוד, בגבעתיים כ- 50% בחרו בכחול לבן לעומת 17% שבחרו בליכוד, ברמת גן 43% נתנו את קולם לכחול לבן לעומת 25% מהקולות הלכו לליכוד, בחולון אחוז מצביעי כחול לבן כ- 37% לעומת 30% קולות למפלגת ליכוד, בראשון לציון כ37% תמכו לכחול לבן ו- 34% בליכוד.
רוב ערי השרון הלכו אף הן עם כחול לבן. ברעננה כ- 43% הצביעו לכחול לבן לעומת 22% בלבד לליכוד, בכפר סבא כחול לבן זכתה בכ- 46% מהקולות לעומת 23% שהצביעו לליכוד, גם בהרצליה הייתה ידה של כחול לבן על עליונה וזכתה ל- 48% לעומת 23% לליכוד. ברמת השרון ניצחון מוחץ לכחול לבן, 53% לעומת 20% קולות לליכוד.
בערים צפוניות בחיפה תמכו לכ- 33% בכחול לבן לעומת כ- 23% שתמכו בליכוד, קריית ביאליק כ- 37% תמכו בכחול לבן לעומת 34% שתמכו בליכוד. בקריית מוצקין כ- 37% הצביעו כחול לבן לעומת 33% מהקולות שזכתה ליכוד.
ערים שהצביע לליכוד
מנתוני ועדת הבחירות עלה כי הערים הגדולות בדרום הארץ הלכו עם הליכוד. באילת זכתה הליכוד לכ-43% מקולות המצביעים,לעומת 28% שהלכו לכחול לבן, באשקלון זכתה הליכוד לכ-41% מקולות המצביעים, לעומת 17% למפלגת כחול לבן, בבאר שבע כ- 43% הכניסו פתק של מחל לעומת 19% שהעדיפו את כחול לבן, בקריית גת כ- 37% תמכו במחל, כחול לבן זכתה ל- 16% בלבד מהקולות, אשדוד כ 31% הצביעו למפלגת נתניהו לעומת 18% שבחרו במפלגה בראשות גנץ, בדימונה 55% הצביעו מחל ו 12% בלבד הצביעו כחול לבן. בנתניה תמכו כ- 36% בליכוד לעומת כ- 24% שתמכו בכחול לבן.
בערים צפוניות קריית ים (כ-42% לעומת כ-22%) וקריית אתא (כ-44% לעומת כ-22%) העדיפו לתת את קולם למפלגת ליכוד. ליכוד בראשות נתניהו הייתה בחירה מועדפת גם בערים קריית שמונה (כ-53% לעומת כ-12%), קצרין (כ-35% לעומת כ-21%), עפולה (כ-46% לעומת כ-19%), מגדל העמק (כ-40% לעומת כ-13%) ונוף הגליל (כ-30% לעומת כ-13%).
נתונים חברתיים-כלכליים לפי ערים שהצביעו
בבחינה של דפוסי ההצבעה בערי ישראל הגדולות בבחירות 2020 ניתן להעריך שישנו קשר (די הדוק) בין השכלה אקדמית ורמת ההכנסה לאופן ההצבעה בקלפי. ככל שאחוז בעלי ההשכלה הגבוהה ורמת ההכנסה בעיר גבוהים יותר, התמיכה במפלגת ליכוד פוחתת, והתמיכה במפלגת כחול לבן עולה.
פרופ' מומי דהן מבית הספר למדיניות ציבורית באוניברסיטה העברית בירושלים סבור כי הסיבה לקשר בין השכלה להצבעה נובעת מתפיסות עולם שאופייניות יותר לאקדמאים: "בעלי השכלה גבוהה נוטים לאמץ ערכים ליברליים, שהבולט בהם הוא שוויון, בין שהם אזרחים מהשורה ובין שהם חברי כנסת ואפילו ראשי ממשלה". והסביר "זה פקטור מאוד משמעותי בבחירות. זה מה שמבדיל בין בוחרי כחול לבן, לבין בוחרי הליכוד שהם בעלי ערכים שמרניים יותר".
לדבריו של פרופ׳ דהן מבית הספר למדיניות ציבורית באוניברסיטה העברית בירושלים, "ניתן לראות שהאינטרס הכלכלי של המצביעים לא משתקף בדפוסי ההצבעה. כך היה גם בבחירות האחרונות, בספטמבר 2019. אנשים משכילים פחות ועניים נוטים לתמוך בליכוד, והפועל היוצא הוא הצבעה בניגוד לאינטרס הכלכלי שלהם".
מה אנשים חיפשו בגוגל לפני הבחירות?
חלק מהחיפושים שביצעו האנשים בגוגל מובנים מאליהם. למשל, אנשים חיפשו מתי יום הבחירות, מדגמי בחירות, מידע על מפלגות, אך היו חיפושים מעניינים שקשורים לנושא הבחירות. לדוגמה, אנשים שחיפשו מידע בגוגל על בחירות, חיפשו גם את המונח "קורונה". יתכן כדי לבדוק האם הנגיף קורונה ישפיע על הבחירות או כיצד מנגישים את הקלפיות עבור אנשים שיש להם חשש לנגיף.
בוצעו יותר חיפושים שקשורים למפלגות. למשל, יותר אנשים חיפשו "כחול לבן" לעומת "ליכוד".
כאשר החיפושים התמקדו בשמות של ראשי המפלגות, ניתן לראות כי אנשים רבים יותר חיפשו "ביבי" לעומת "בני גנץ".
אנשים שחיפשו מידע על בני גנץ התעניינו גם בנושאים שקשורים אליו כמו "אשתו של בני גנץ" או במימד החמישי.
וחיפושים על בנימין נתניהו כללו מונחים כמו "ביבי סקי", "ספר של בנימין נתניהו" או "יאיר נתניהו".