בשבוע האחרון בכרמי גת ברחוב אבני החושן, דיירת הבניין בשנות ה- 70 לחייה הייתה בדרך הביתה מקניות ולקתה בדום לב בלובי של הבניין. במקרה, אחד הדיירים של הבניין הבחין באישה ללא הכרה שוכבת על הרצפה והתחיל לבצע לחיצות חזה עד להגעת צוותי החירום. צוות מד"א שהגיעו למקום חיברו לאישה דפיברילטור, המזרים מכות חשמל אל הגוף, והצליחו להחזיר את דופק הלב.
זהו סיפור שיכול לקרות לכל אחד. דום לב, אינה תופעה של האוכלוסייה הבוגרת בלבד. זה יכול לקרות לאנשים צעירים בני 30. אך השכיחות לדום לב עולה עם הגיל וגורמי סיכון. מתן עזרה ראשונה באמצעות דפיברילטור יכול להציל את חיי אדם. לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, כ 6,000 בני אדם לוקים בדום לב מדי שנה כמחציתם מתים בטרם הגעתם לבתי החולים.
החשיבות למתן עזרה ראשונה בהקדם הינה קריטית. כל דקה שעוברת אחרי התרחשות של דום לב, מורידה ב 10% את סיכויי ההישרדות, לפיכך יש לנו בין שניות לדקות בודדות להגשת עזרה.
כיצד להעניק עזרה ראשונה במצב של דום לב?
הזמן שבו נוכל להגיש עזרה לאדם שלקה בדום לב ולמנוע מוות הינו בין שניות לדקות ספורות. דום לב (מוות לבבי פתאומי), הינו מצב שבו ישנה הפסקה של פעילות הלב ויכול לקרות במצבים רבים. במקרה של דום לב יש למהר להביא דפיברילטור ואם אין בנמצא חשוב להתקשר למד"א ולבקש מהם להגיע במהירות האפשרית עם המכשיר. אם אין דפיברילטור בסביבה, וצוות מוקד חירום עדיין לא הגיע, חשוב לעסות בית החזה כדי שזרימת הדם בגוף לא תיפסק עד להגעת צוות חירום.
האוכלוסייה השכיחה לדום לב
ככל שהגיל עולה, הסכנה לדום לב שכיחה יותר. בנוסף, אנשים עם מחלות לבביות או אנשים בהם לא אובחנה המחלה אך ישנם גורמי סיכון כגון עישון, שתיית אלכוהול, סכרת, יתר לחץ דם, שומני דם מוגברים ועוד, מגבירים את הסיכוי לאירוע דום לב.
איך לזהות דום לב?
- להלן הסימנים שיכולים להעיד על אירוע דום לב:
- אדם שצנח על הרצפה, ינסה להכניס אוויר ויאבד את הכרתו במהירות
- יכחיל, יחוויר ולאור זמן, יהיה קר
- אדם יפסיק להגיב לכאב
- תנועות נשימה חלשות וקשות לזיהוי
- לא נצליח להרגיש דופק על פני הלב או בעורקים הגדולים שעוברים בצוואר והגפיים
דום לבן וחשיבות דפיברילטור במתן עזרה ראשונה
דום לב יכול לפקוד את האדם בכל מקום. אם פועלים נכון, סיכויי ההישרדות של האדם עולים. עם כל דקה שחולפת מרגע דום הלב, יש צניחה דרמטית בסיכויי ההישרדות של החולה.
דפיברילטור- מכשיר להצלת חיים שחובה בכל בניין
כאשר דום לב פוקד את האדם, הסיכוי לשרוד מאחיה בלבד נמוך מ 5%. שימוש בדפיברילטור בתוך הדקות הראשונות, יכול להגדיל את הסיכוי להישרדות ליותר מ 75 אחוזים של הצלחה. התקנת מכשיר דפיברילטור מתאימה במגוון מקומות כדוגמת בנייני מגורים, מקומות ציבוריים, מוסדות ועוד. ניתן להתקין דפיברילטור בארון ייעודי בכל מבנה. אין צורך בידע מוקדם או הכשרה מיוחדת כדי להשתמש במכשיר. בנוסף, חברה המספקת את המכשירים מעבירה תדרוך לדיירי הבניין/מבנה על אופן השימוש במכשיר.
ועדי הבתים בכרמי גת כבר החלו לאמץ את המכשיר לצורך מתן עזרה ראשונה והצלת חיי אדם, לדוגמה בנייני גבסו הנמוכים שהיו מהראשונים בהם הותקנה ארונית עם מכשיר החייאה. למידע נוסף על המכשיר והצטרפות למיזם ניתן לפנות לרון 050-6785534.