מחירי הדירות עולים מדי שנה, עם זאת, ההתייקרות לא הפריעה להקמתן של השכונות החדשות בארץ, ביניהן בניית רובע מגורים חדש כרמי גת בעיר קריית גת. השכונה נבנית בימים אלה במסגרת הסכם גג, אשר נערך בין מדינת ישראל, רשות מקרקעי ישראל, משרד האוצר ומשרד הבינוי והשיכון לבין רשויות מקומיות, על מנת להגדיל את היצע הדירות.
הסכם גג
העיקרון המנחה של הסכם גג הוא העמדת קדם-מימון על ידי הממשלה לפיתוח תשתיות, מבני ציבור, מוסדות חינוך, פארקים ועוד, עוד משלב שיווק הפרויקט.
הסכמי הגג מבטיחים לרשות המקומית את האמצעים והגיבוי הממשלתי לצורך הקמת שכונת ענק של אלפי יחידות דיור בלוח זמנים קצוב וקצר, דבר אשר עשוי להאיץ את התפתחות העיר וצמיחתה.
המתחמים החדשים בכרמי גת מציעים בעיקר מגדלים ובניינים רבי קומות. כמעט ואין בניה של צמודי קרקע. אם במסגרת הסכם גג ראשון נבנו מאות צמודי קרקע, אזי במסגרת הסכם גג שני מדווחים בעיקר על בנייה רוויה לגובה. הסיבה העיקרית לכך, היא מחסור בקרקעות בישראל, לכן היום, הבניה בשכונות החדשות מושתתת בעיקר על עקרון הבניה לגובה.
סטנדרט בניה
המגדלים החדשים נבנים בסטנדרט בניה גבוה ומודרני, עם לובי מפואר, חלקם כוללים חדר כושר לדיירי הבניין, חדר דיירים, חניות תת קרקעיות ונגישות גבוהה לגני ילדים, בתי ספר ופארקים ציבוריים.
מיקום ונגישות
המיקום של שכונת כרמי גת אטרקטיבי מאוד. היא שוכנת על העורק הראשי של כביש 6 ונגישה באופן אופטימלי לכל הצירים, כביש 40 מחבר את העיר קרית גת צפונה לכיוון גדרה ורחובות ודרומה לכיוון באר שבע. בקרית גת ישנה רכבת המחברת אותה בקלות לתל אביב עם זמן נסיעה של כ- 45 דקות, ובעתיד מתוכננת תחנת רכבת נוספת בשכונה, בחלקה הצפוני.
היצע דירות
כרמי גת זאת שכונה הטרוגנית מבחינת היצע הדירות, עם בנייה מגוונת שכוללת היום כ- 7,500 יחידות דיור שיכולה להתאים לאוכלוסיות שונות. השכונה החדשה כוללת מגוון של בתים השונים זה מזה במספר הקומות, ברמת הגימור, בשטח הדירה, בסגנון ובמספר החדרים. בכרמי גת נבנים זה לצד זה מתחמי מגדלים, מבני בוטיק וצמודי קרקע. כרמי גת צפון צפון (שתיבנה בעתיד הקרוב במסגרת הסכם גג שני), עם עוד כ- 6,000 יחידות דיור, רובה הולכת להיבנות לגובה.
השכונה מחולקת לחמישה מתחמים, חלקם הניכר מאוכלס. בימים אלה בונים את המתחם האחרון בקצב מואץ. צפי לאכלוס מלא של השכונה בעוד כשנתיים.
מגוון הבניינים מאפשר לכל משפחה למצוא בשכונה מענה לחלום המדויק שלה, ולא פחות חשוב, למצוא את הדירה שמתאימה לתקציב שלה.
אתגרים
לצד היתרונות הרבים של בניה לגובה, לא ניתן להתעלם מהאתגרים הנוצרים בעקבות בניית מגדלים כגון עלויות תחזוקה גבוהות, תעריפי ארנונה גבוהים יותר, גידול משמעותי במספר תושבים עשוי ליצור צפיפות וקשיים בניהול בניינים גבוהים מצד וועדי עובדים וחברות ניהול.
לסיכום
קצב גידול אוכלוסין גבוה לצד מחסור הולך ומתגבר בקרקעות לבניה, מגביר את תופעת הבניה לגובה שהולכת וגוברת בעולם בכלל ובישראל בפרט. הצורך במתן מענה כמעט תמידי לדיור לא משאיר ברירה, אלא לדחוף את המתכננים והרשויות לפתרון בנייה לגובה.